Ingyenes kiszállítás Budapestre 30.000Ft feletti megrendelés esetén!
Raktárkészlet:
Nagyon finom, fehér húsú hal. A fogyasztás körültekintést igényel.
Ezen hal húsának fogyasztása az arra érzékeny egyéneknél keriorrhoea-t, egyfajta olajos hasmenést válthat ki. Ez azért van, mert a hal emészthetetlen viasz-észtereket (gempylotoxint) tartalmaz nagyarányban,
ami egy természetes hashajtó.
Az érzékeny embereknél a tünetek akár 30 percen belül, de előfordulhat, hogy csak 36 óra múlva
alakulnak ki. A tünetek nem tartósak és semmiképpen nem életveszélyesek.
Várandós kismamáknak, emésztési és bélproblémákkal küzdőknek mégis kerülni kellene a fogyasztását.
Első alkalommal fogyasztók csak kis adagot egyenek belőle! Ha a jelzett tünetek jelentkeznek, többé ne fogyasszon a halból.
Elővigyázatossági teendők, hogy elkerülhessük a bajt:
- 120 grammnál ne fogyasszunk nagyobb adagot;
A főzés vagy kezelés gyakorlata megelőzheti a hasmenést.
- előkészítés és sütés/főzés során úgy kell eljárni, hogy a hal olajtartalmának nagy része elhagyja a halat
(magyarán kicsöpöghessen belőle, mint pl. grillezésnél);
- a főzés/sütés közben keletkező folyadékot, zsiradékot semmiképpen ne használjuk fel a továbbiakban
(pl. tálaláskor vagy szósz készítéséhez)!
Üzletének előnyére válhat, ha figyelmezteti ügyfeleit a hal potenciális mellékhatására.
Ez védi az egészséget és a fogyasztók biztonságát, valamint javítja a vendéglátásról és a halkereskedelemről alkotott képet.